Recepty na etiopská jídla

Zde najdete několik vynikajících receptů na exotická etiopská jídla, která jsme ochutnali na sborovém dni S Diakonií v Etiopii

Injera - chutná lépe než vypadáINJERA – Etiopské chlebové placky

originál se vaří z mouky zvané tef (z rostliny milička habešská) – toto je náhražka z běžně dostupné mouky. Originál se dá koupit i v ČR, ale není příliš levný.

2 šálky celozrnné mouky žitné, 1 šálek hladké mouky pšeničné, 1 šálek bílého jogurtu, 1,5 lžičky jedlé sody, 2,5 šálku sodovky, pivo od oka

Vše smíchat tak, aby bylo těsto řídké (jako na lívance), je-li příliš husté podle potřeby přidat sodovku.

Pozor, do placek se nedává sůl a jí se s níže uvedenými jídly.

Zkušenost: strašně to lepí, placky by měly být co nejtenčí. Jakmile se udělají po jedné straně díry a odlepí okraje, je možné obracet. Nejlepší zkušenost – smažit na el. grilu. Lepší jsou až druhý den.

Koření berbere – habešino koření

– dá se koupit hotové u společnosti Sonnentor

1 lžička pískavice (řecké seno), ½ šálku mletého chilli, ½ šálku pálivé papriky, 2 lžíce soli, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky cibule – prášek, 1 lžička kardamomu, 1 lžička koriandru, ½ lžičky sušeného česneku, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky hřebíčku na prášek, ¼ lžičky hřebíčku na prášek, ¼ lžičky skořice, 1/8 lžičky mletého nového koření

Doro Wot s Injerou a s LabemDORO WOT – etiopské kuře

1 kuře, 2-4 cibule, 4 stroužky česneku, 3 rajčata, habešino koření berbere, zázvor, 4 polévkové lžíce kořeněného másla, protlak, olej, vejce, červené víno, ½ lžičky pískavice (řecké seno), ½ lžičky muškátového oříšku, ½ lžičky kardamomu .

Marináda: rozmarýn, citron, voda.

Kořeněné máslo (ledek-kebbeh): 4 lžičky strouhaného zázvoru, 1 a ½ lžičky kurkumy, ¼ lžičky kardamomových semen, 1 kus celé skořice, 1/8 lžičky muškátového oříšku, 3 celé stroužky česneku, 1 kg másla, 1 malá cibule, 4 polévkové lžíce nasekaného česneku.

Připravíme kořeněné máslo. Rozpustí se máslo, přidá se koření, mírně se vaří asi 45 minut. Směs se přecedí přes jemné sítko nebo plátno. Nechá se ztuhnout.

Kuře bez kůže marinujeme 30 minut ve vodě s citronovou šťávou a rozmarýnem. Cibule se nakrájí a opéká nasucho asi 30 minut. Přidá se kořeněné máslo, česnek, zázvor, berbere, ostatní koření a sůl – dusí se několik minut. Pak přidáme protlak, maso a krájené rajče

AFIZA – studený čočkový pokrm

1 šálek zelené čočky, 1 zelená pálivá paprička, ¼ šálku jemně sekané cibule, 1 lžička mletého zázvoru, ¼ lžičky kurkumy, 3 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce olivového oleje

Uvaříme a scedíme čočku, trochu rozmačkáme. Přidáme další ingredience, dochutíme.

LAB   - jogurtový dressing „neutralizátor“

1 sýr Cottage, 4 polévkové lžíce jogurtu, 1 tvaroh, 1 lžička citronové kůry, trocha citronové šťávy, bylinky, sůl,pepř

Vše smícháme – používáme k Doro Wot jako dressing, který zjemní pálivou chuť

Koření beri-beri

 – podobné jako berber, ale voňavější

70 g chilli, 20 g sušeného česneku, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky zázvoru, 2 lžičky kardamomu, 2 lžičky koriandru, 2 lžičky skořice, 2 lžičky muškátového oříšku, 2 lusky černého kardamomu

ALECHA – vegetariánské jídlo

1 šálek červené cibule – osmažit nasucho do tmava – přidat 4 lžíce oleje a smažit do měkka. 4 mrkve na silnější plátky, 4 zelené papriky na čtvrtky, 3 šálky zeleninového vývaru, rajčatová omáčka (protlak), 2 lžičky soli, ½ lžičky mletého zázvoru. Vše vařit asi 10 minut. Přidat 4 brambory na silnější plátky, 2 oloupaná a nakrájená rajčata, 8 klínků zelí. Vařit do měkka. Přidat sůl pepř a koření beri-beri

Koláč z mandlí a pomerančů - víc nezbyloMANDLOVO-POMERANČOVÝ KOLÁČ

6 vajec, 25 dkg cukru krystalu – ušlehat. 2 pomeranče vařit ve slupce 2 hodiny (my vařili 1 hodinu a stačilo to), vychladlé rozkrájet a rozmixovat s vaječnou směsí na hladkou hmotu. Přidat 25 dkg mandlové moučky a cca lžičku jedlé sody. Nalít do nízké formy (výška nalitého těsta asi 2 cm), posypat mandlovými lupínky a péct cca ¾ hodiny.