Jak doma uspořádat sederovou večeři

sederový talíř

Seder

hebrejsky "pořádek" je rodinná bohoslužba a zároveň večeře. Slaví se o svátcích Pesach (hebr. přeskočení) - tedy židovských Velikonocích. Je slavností, při které se připomíná vysvobození Izraelců z Egypta. Jak už název napovídá, tato večeře má svůj daný řád a používají se při ní potraviny, které mají svůj symbolický význam.

Tuto večeři slavili apoštolové s Ježíšem, v ní má kořeny křesťanská Večeře Páně.

Co budeme potřebovat? (počet je na jednu osobu)

  1. MACA - tři macesy nebo-li nekvašené chleby. Dají se běžně koupit v Tescu, Albertu nebo Globusu. Můžete si je také upéct. Základní recept je pouze mouka a voda. Přesný recept je ZDE. Můžete také přidat olej - tento recept najdete ZDE.
  2. ZROA - opečená kost, většinou se používá stehno z kuřete
  3. BAJCA - vejce uvařené natvrdo
  4. MAROR - hořké byliny (třeba salát, křen, ředkev...)
  5. KARPAS - předkrm (petrželová nať, řapíkatý celer)
  6. MAJIM - slaná voda do misky
  7. CHAROSET - směs strouhaných jablek, oříšků, skořice, zázvoru, mandlí. Na jednu osobu cca 1-2 jablka podle velikosti, která se nastrouhají na kaši a ochutí zmíněnými věcmi. Může se přidati i trochu červeného vína
  8. CHASERET - zelenina (ředkev, ředkvičky, brambora, salát, případně další zelenina)
  9. KIDDUŠ - čtyři poháry vína.

Význam jednotlivých potravin

bajca – vejce. Symbol nové naděje, nového života, který se dere ven skrz skořápku starého otroctví
karpas – předkrm – (petržel, řapíkatý celer) - připomíná yzop, který Izraelci namáčeli v krvi beránka a potírali jím veřeje svých domů
majim - slavná voda, do které se karpas namáčí symbolizuje slzy, které prolévali Izraelci v Egyptě
maror – hořká bylina (křen) připomínají hořký úděl Izraelců v otroctví
charoset – sladká kaše z jablek a oříšků. Připomíná hlínu, ze které museli dělat cihly pro egyptské stavby
zroa – kost, dříve z beránka dnes u židů z kuřete. Připomínka beránka, kterého museli Izraelci zabít a jeho krví pomazat dveře svých domů. Beránek zemřel, aby nezemřel jejich nejstarší syn při desáté ráně, jako tomu bylo u Egypťanů
chazeret – zelenina - připomínka obyčejného jídla otroka (žádné pověstné hrnce masa).

Postup
Potraviny se připraví na talíře před každého účastníka. Židé používají speciální sederové talíře.
Pán domu řídí seder podle přesných pokynů.
Konkrétní pořad, jednotlivé úkony, požehnání, texty, najdete v této brožuře.

Dále můžete použít prezentaci, jednotlivých částí sederu.

Na těchto odkazech najdete sederové písně:

Kádéš urchac - někdy též píseň sederového talíře, ve které se vyjmenovávají jednotlivé části sederové večeře
https://www.youtube.com/watch?v=FHrRJVjQCMw

Ma ništana (Této noci) - zpívané 4 otázky - viz sederový pořad
varianta 1 s titulky, varianta 2, varianta 3, varianta 4 výuková stránka této písně

Dajenu (stačilo by nám) - děkovná píseň - vždy se vyjmenuje jedna věc, kterou Bůh dal a k tomu se zpívá - i to by nám stačilo
varianta 1 - s anglickým vysvětlením, varianta 2 - karaoke bez zpěvu, varianta 3 - pro děti, varianta 4 - střídání různých hudebních stylů

Sederová hagada (vyprávění o vyjití z Egypta) pomocí filmu: https://www.youtube.com/watch?v=T8Gs_aTGxA0

Přejeme požehnaný seder.

PřílohaVelikost
sederová brožura.pdf1.19 MB
Sederová večeře.ppt3.27 MB